SC Eendracht Aalst - RKFC 2-3 (rust 2-2)

Mooi orgelpunt.

Wat als… de titelstrijd nog niet beslist was geweest en RKFC het in het Pierre Cornelisstadion had moeten uitvechten tegen de ploeg met het stamnummer 90 ? Op basis van deze wedstrijd zou dat zeker vuurwerk gegeven hebben. De Ajuinen stralen in alle geledingen voetbalplezier uit : de zwart-witte mascotte, het clublied “Iendracht veuroit” en in één van de supportersvakken zowaar een “Oilsjt Plaasj”. Sportiviteit ook, met bloemen voor de kampioenen van RKFC, en gelukwensen op de reclamebanner, met nog een spandoek erbovenop. Klasse, we kunnen enkel hopen dat Aalst via de eindronde mee mag stijgen naar de eerste amateurreeks.

Jan Ceulemans huldigde de Aalstse beloften, die kampioen werden, de plaatselijke Gouden Schoen (Klaas De Rock) en Ken Van Damme die na 10 jaar de club verlaat.

Bij RKFC opnieuw geen reservedoelman en verder was Tibo Andries (op de bank) de enige nieuwe naam op het wedstrijdblad waardoor Tobin Stroo uit de boot viel.

De thuisploeg begon met de moeder van alle blitzstarts : na twee minuten gaf Geenens voor doel vanop onze linkerflank en aan de eerste paal kopte Baras raak: 1-0. Amper afgetrapt zette slap verdedigen bij blauw-wit De Rock alleen op weg naar doel en met een knal laag in de hoek stond het 2-0 (4’). Via Maxim bereikten we een eerste keer het lokale strafschopgebied maar onze linksbuiten moest het afleggen tegen een overmacht (7’). Nadat een poging van De Rock afgeblokt werd (9’) bereikte Tjendo de achterlijn en Maxim Vandewalle kogelde zijn teruglegger in één tijd binnen : 2-1 (12’). Dan werd er een versnelling teruggeschakeld en konden we wat van de emotie bekomen. Bram moest wel de bal over de zijlijn trappen voor de neus van de doorgebroken Mitu (16’). Op voorzet van Niels Mestdagh kopte Alessio te zwak in (17’). In kansrijke positie had Maarten te veel tijd nodig om de bal voor zijn linker te leggen en de kans was verkeken (19’). Op een hoekschap getrapt door Max besloot Ruben met het hoofd naast (22’). Alessio en Van Damme wisselden wat onvriendelijkheden uit en Tjendo richtte zijn kopbal niet goed na een uitstekende voorzet van Mike (31’). Bram klemde een schot van Yala Lusala (33’). De Rock ging neer in een zij-aan-zij met Niels Van De Water (34’). Moest de scheidsrechter er een fout in gezien hebben was het misschien rood geweest voor Niels want hij was de laatste veldspeler. Ref Claes riep de toorn van de Aalsterse aanhang pas echt over zich af toen hij – volledig terecht – een opzichtige duwfout van Van Hoevelen op Simon met een penalty bestrafte. Alessio Staelens voltrok het vonnis met een korte aanloop : 2-2 (41’). In de slotfase van de eerste helft ging RKFC door op het eigenlijk nooit kwijtgespeelde elan, met mogelijkheden voor Simon (schot in hoekschop afgeweken, 42’), Ruben (omhaal maar op een verdediger, 44’) en tweemaal Alessio (doelman Van den Noortgaete en vervolgens een verdediger stonden in de weg, 45’).

Aalst vatte het tweede bedrijf aan met een stevige bries in de rug maar de eerste kans was toch voor RKFC. Schaduwspits Alessio kon de keeper echter niet op een fout betrappen (46’). De Rock vuurde een vrije schop over, na een overtreding op Baras (49’).

Maxim viseerde de verkeerde kant van de paal en nog in dezelfde minuut stelde Van Damme Bram zonder succes op de proef (54’). Alessio infiltreerde vanop links, leek een paar keer de bal kwijt te spelen maar werd uiteindelijk onderuit gehaald door Van Hoevelen, meteen goed voor de tweede strafschop van de namiddag. En opnieuw kweet Alessio zich, nu met een iets langere aanloop, van zijn taak : 2-3 (56’). En kort daarop moest Van den Noortgaete onze topschutter zelfs van een hattrick houden toen hij achter een te korte terugspeelbal aan crosste, ten koste van een hoekschop (59’). Een pass van Simon arriveerde niet bij bestemmeling Alessio (63’) en op aangeven van Maxim mikte Tjendo naast (68’). Aalst zette aan en drukte RKFC naar het einde toe op de eigen helft. Yala Lusala trapte naast (70’). Een paar offensieve acties van de Ajuinen liepen telkens op het laatste moment spaak. Niels Van de Water kon nog tijdig in hoekschop werken (77’) waarop Van Hoevelen over kopte. De gevaarlijke Yala Lusala liep, met de hulp van schouderduwtje, met de bal over de achterlijn. Vlak voor tijd beging de ingevallen Thomas een fout op Van Tricht, die zelf de vrije trap nam. Eerst ketste de bal op de Knokse muur en in de nabeurt trilde de deklat (90’). Yala Lusala profiteerde nog bijna van een te korte terugspeelbal van Mike maar de bal rolde naast (92’). Zo lukte RKFC, met in het seizoensslot nog een eindsprintje van 5 overwinningen op rij, de dubbel over Aalst, dat Petegem in extremis nog naar de tweede plaats zag springen.

Bewegende beelden dankzij EA-TV : https://www.eendracht-aalst.be/nieuws/ea-tv/item/3598-wedstrijdbeelden-en-reacties-na-knokke.

Met 72 punten op 90 en 23 overwinningen op 30 is dit uiteraard (opnieuw) een grand cru-seizoen, dat doet denken aan 2013-2014 en de epische thriller tegen De Ruiter.

En het is nog niet gedaan : als uitsmijter is er nog een wedstrijd om de algemene kampioen van tweede amateurklasse aan te duiden tussen RKFC en de kersverse laureaat van tweede B, Berchem Sport. De loting (uit of thuis) is dinsdag en de match zelf gaat komende zaterdag of zondag door !

Royal Knokke FC: Bram Paepe, Mike Maljers (kapitein), Niels Van De Water, Ruben Vanraefelghem, Niels Mestdagh, Maarten Cobbaert (65’ Thomas Grillet), Nicholas Tamsin, Simon Savaete, Tjendo De Cuyper (80’ Tibo Andries), Alessio Staelens (90’ Kieriën Serpieters), Maxim Vandewalle.

Gele kaarten RKFC: Maarten Cobbaert (35’, truitjetrek bij Yala Lusala), Maxim Vandewalle (93’, truitjetrek).

Wisselspelers RKFC: Jorgo Waeghe