RKFC – KVK Westhoek 3-0 (rust 0-0)

Knokke vervult zijn sportieve plicht en neemt afscheid van enkele monumenten.

Tobin Stroo kreeg na lange tijd opnieuw een basisplaats. Ruben Vanraefelghem en Kieriën Serpieters waren allebei genezen (Ruben van “geelzucht”). Kieriën startte samen met Maarten Cobbaert, Tjendo De Cuyper en Thomas Grillet op de bank. Ongewoon, ook al omdat er dus geen reservedoelman was. Tijdens de match zou blijken wat de reden was.

Westhoek, de vorige ploeg van Alessio Staelens, moest eigenlijk winnen om de barrageplaats (14de) te ontlopen, maar RKFC was gemotiveerd om zijn supporters een mooi seizoenseinde te bezorgen. De heenmatch eindigde op 1-3 in ons voordeel RKFC. Tot de troepen van Hugo Vandenheede behoorde spits Elimane Coulibaly, samen met Bah, Kocur en Da Silva aangetrokken tijdens de winterstop. Wittesaele ontbrak.

Al in de openingsminuut dreigde RKFC maar Tobin kon net niet bij een voorzet van Maxim. Na een fout van Euvrard op Alessio redde doelman Dumesnil de vrije trap van Nicholas (6’). De beste kans voor Westhoek kwam er al na 8’ toen Robaeys de Knokse defensie verschalkte en alleen op Bram Paepe mocht afgaan. Onze doelman had echter tijdig zijn strafschopgebied verlaten en wist met enige meeval (en met de arm?) de bal weg te werken. Bram kon de poging van Hillewaere, onder druk gezet door Nicholas, redden (18’). Jorgo stelde Dumesnil op de proef met een schot (21’). Op tegenaanval nam Maxim een assist van Jorgo in één tijd over maar hij werd afgeblokt, waarop Alessio de nastoot naast stuurde (25’). Jorgo vond met links net niet de juiste richting (27’) en Tobin mikte eveneens buiten het kader (31’). De bezoekers hadden meer dan hun aandeel in de debatten : Niels gooide zich er net op tijd voor toen Ternier afdrukte en op aangeven van Kocur vond Robaeys gelukkig voor ons enkel het zijnet (32’). Maxim leek wat aangeslagen na een duel met Robaeys maar kon verder. Tobin buitte balverlies van de gasten ei zo na uit maar Dumesnil zweefde mooi in hoekschop (38’).

De tweede periode werd opgeluisterd door afstandsschoten van Tobin (naast, 52’) en Mike (op de doelman, 54’) en dan waren we toe aan wat we zonder overdrijving een historisch moment mogen noemen : een driedubbele wisssel voor Mike Maljers, Tobin Stroo en Jorgo Waeghe die hun laatste thuismatch voor RKFC speelden en onder luid applaus en tussen een erehaag van ploegmaats het veld verlieten. Emotionele momenten voor kapitein Mike en Tobin, die beiden een decennium de kleuren van RKFC verdedigden, en voor Jorgo, die in de voetsporen van vader Mark en broer Rens in het eerste elftal kwam en in Temse voor het doelpunt van het kampioenschap zorgde. Eén van de invallers, Thomas Grillet, bracht ons dadelijk weer bij de les : hij sneed op rechts naar binnen en knalde met links prachtig raak : 1-0 (61’). De ban was gebroken en een doorsteekpass van Thomas bracht Maxim Vandewalle vrij voor doel en onze linksbuiten aarzelde niet : 2-0 (63’). Wat deze wedstrijd nog specialer maakte (misschien wel uniek?) was dat ook Westhoek zijn drie wisselspelers samen inbracht (67’), zij het om een andere reden : de bezoekers zochten een schokeffect (of hadden ze zich al bij het verdict neergelegd?) om nog iets aan de achterstand te doen. Dat leek aanvankelijk te lukken toen Hillewaere een kans kreeg maar Bram op zijn weg vond (70’). Daarna was Tjendo echter dicht bij een goal maar Dumesnil redde, met moeite (71’). Nadat Bram een vrije trap van Kocur onschadelijk had gemaakt (80’) vergastte Alessio Staelens ons op een sterk… staaltje : hij spurtte achter een verloren bal aan, klopte Dumesnil in snelheid en krulde het leer vervolgens vanuit een bijna onmogelijk hoek binnen : 3-0 (80’). Westhoek miste dan een gemaakt doelpunt toen Coulibaly nog opzij legde voor Hillewaere die vanop twee meter niet voorbij Maarten geraakte (82’). In de slotfase kreeg RKFC nog verschillende mogelijkheden om aan te dikken maar Tjendo (op de doelman, 83’), Alessio (op Dumesnil, 83’; over, 86’; slap schotje gered door Dumesnil, 88’) en Thomas (over, 90’) hielden de score draaglijk.

Na de match werden ook andere spelers die RKFC verlaten in de bloemen gezet, zoals Nicholas Tamsin, doelman Brecht Laleman, Kyliaan Butsraen, Berre Stock en Steven Van Moeffaert.

Royal Knokke FC : Bram Paepe, Mike Maljers (kapitein, 56’ Maarten Cobbaert), Ruben Vanraefelghem, Niels Van De Water, Niels Mestdagh, Nicholas Tamsin, Simon Savaete, Alessio Staelens, Jorgo Waeghe (56’ Tjendo De Cuyper), Tobin Stroo (56’ Thomas Grillet), Maxim Vandewalle.

Gele kaarten RKFC : Nicholas Tamsin (79’, fout op Ternier).

Wisselspelers RKFC : Kieriën Serpieters.